7 צעדים שיעזרו לך ללמוד פי-3 יותר מהר מהאדם הממוצע

כל אחד מאתנו כל הזמן מוקף בהרבה מאוד מידע חדש מכל תחומי החיים – נתונים חדשים, תאוריות מדעיות, תובנות, שיטות, כלים וכו'.

מי שלומד באוניברסיטה, מכללה, קורסים מקצועיים או בצורה עצמאית, נחשף לעוד יותר מידע שאמור לשמש אותו בעתיד – מידע חשוב וממוקד.

מחקרים מראים שלמרות הכמות העצומה של מידע שאנחנו נחשפים אליו, רק אחוזים בודדים מהמידע הזה נשארים איתנו בטווח הארוך ונגישים לנו לשימוש יום-יומי אישי או מקצועי בעתיד.

זה קורה בגלל שרובנו לא יודעים כיצד ללמוד נכון ולהטמיע בתוכנו את הידע שאנו מנסים לצבור. בגלל זה יוצא מצב שאנחנו "זורקים לפח" הרבה מאוד מהזמן שהשקענו בלמידה, כי רוב הידע פשוט לא נשאר איתנו.

למה זה קורה ואיזה מידע בכל זאת נשאר איתנו?

המוח שלנו בנוי כך, שכדי שמידע כלשהו יעבור הטמעה, לא מספיק לקלוט אותו בצורה פאסיבית. עלינו לעשות מאמץ יזום נוסף של עיבוד ושימוש במידע הזה. רק אז מתחילים להיבנות הקשרים הנוירוניים במוח שבהם מאוחסנות אסטרטגיות השימוש במידע, שנוכל לשלוף אותן בעתיד בעת הצורך.

במילים אחרות, אם אתם רק מקשיבים למידע חדש, אז אתם שומעים אבל לא מטמיעים אותו.
אם אתם רק קוראים מידע חדש, אז אתם רק רואים אבל לא מטמיעים אותו.

צריך לעשות עוד איזושהי פעולה שקשורה לעיבוד של המידע, כדי שהוא יתחיל להיטמע.
אם רק נחשפתם למידע ונראה לכם שהכל נורא ברור ומובן, בפועל רק כ-50% ואולי אף פחות מזה, יהיה נגיש לכם מתישהו בעתיד, כשתצטרכו לעשות שימוש במידע הזה ברגע האמת.

אני למשל, שמתי לב על עצמי שכאשר אני רק קורא או רק מקשיב למידע חדש, אחרי זמן קצר אני שוכח שבכלל נחשפתי למידע הזה. אבל אם בסמוך לקליטת המידע אני עושה עוד משהו שכרוך במאמץ אקטיבי שלי, לדוגמא כותב את המידע, מארגן אותו לעצמי בצורה נוחה, בונה תוכנית על סמך המידע או משתמש בו בצורה אחרת, המידע החדש עובר הטמעה והוא יישלף אוטומטית ברגע שאני אהיה בסיטואציה שבה הוא יהיה נחוץ.

הנה רשימה קצרה של רעיונות לדברים שאפשר לעשות כדי שכל מידע שאתם קולטים ייטמע אצלכם טוב יותר ויהיה שימושי גם בעתיד:

1. בזמן קליטת המידע, סכמו אותו לעצמכם בעזרת כתיבה (עדיף עם דף ועט ולא במחשב).
2. פתחו בלוג שבו תרשמו בכל יום את התובנות החדשות שיש לכם ביום הזה.
3. ספרו לאנשים אחרים מה למדתם ולימדו גם אותם את המידע הזה.
4. צרו מפת חשיבה (Mind Map) עם המידע החדש שקיבלתם.
5. בנו תוכנית איך תשתמשו במידע הזה בחיים האישיים שלכם. ממש רשמו את הצעדים על דף או הכינו תרשים גראפי.
6. מצאו מישהו (אדם, ארגון או מקרה כלשהו) שעבורם המידע הזה היה יכול להיות אקטואלי וכתבו מה הייתם מייעצים להם לעשות על סמך המידע הזה.
7. יישמו את המידע בחיים האישיים שלכם מייד לאחר שקלטתם אותו.

(אם יש לכם רעיונות נוספים שעוזרים ולהטמיע מידע, אתם מוזמנים לכתוב בתגובות.)

אם תעשו לפחות 3 דברים מהרשימה הזו עם כל פיסת מידע חדש שאתם קולטים, אתם תכפילו ואף תשלשו את קצב הלמידה היעילה שלכם, קצב ההתפתחות האישית והמקצועית שלכם ותוכלו להגיע למטרות שלכם הרבה יותר מהר מהאדם הממוצע בכל תחום שתבחרו.

בסופו של דבר, אתם מחליטים עד כמה חשוב לכם להפנים את המידע שאתם קולטים או שאתם רוצים להעביר את החיים שלכם בבזבוז זמן על קליטת מידע שלעולם לא תוכלו להשתמש בו בעתיד.

תגובות

תגובות

2 comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *