מיומנויות תקשורתיות וחברתיות של המופנמים

אני חוזר לנושא המופנמות, כיוון שרוב אנשי המחשבים והאינטרנט נוטים יותר למופנמות מאשר למוחצנות והנושא אקטואלי להם. עם הזמן אני מגלה שהמודעות לנושא חשובה ליותר ויותר אנשים גם בשביל ההבנה שלהם את עצמם בתור מופנמים וגם בשביל תקשורת עם אנשים אחרים הנוטים למופנמות.

לא יהיה נכון להגיד שמופנם אינו זקוק לתקשורת עם אנשים כלל. גם אדם מופנם זקוק לתקשורת עם אנשים אחרים, אבל הוא זקוק לזה בקצב ובמינון שמתאימים לו.

מיומנויות תקשורת הן דבר נרכש
מכיוון שאנשים מופנמים מתקשרים מעט יחסית עם אנשים אחרים, קורה שאינם צוברים מספיק נסיון תקשורתי בסיטואציות שונות ולא מפתחים מיומיות תקשורת הכרחיים. לפעמים חוסר הנסיון הזה מביא להתפתחותה של ביישנות ואף פחד להיכנס לסיטואציות שונות, בהן צריך לתקשר.
הדבר יכול להוות בעייה במקרים מסויימים, למשל כאשר יצטרך המופנם לתקשר עם המין השני אם עם אנשים לא מוכרים, אך בגלל מחסור במיומנויות תקשורת וביישנות שהתפתחה בעקבות כך, הוא יימנע מלעשות זאת.
אין זה אומר שכל המופנים כאלה. מי שפיתח לעצמו מיומנות תקשורת ברמה גבוהה יכול להשתמש בהן בהצלחה, בסיטואציות שידרשו זאת.

אדם מופנם, לעולם לא יכול להפוך למוחצן, אבל יכול לשפר את מיומנויות התקשורת שלו, בהן הוא משתמש בעת הצורך.

מופנמים מעדיפים לתקשר בכתב
אחת הדרכים האהובות לתקשורת על ידי המופנמים, זוהי תקשורת בכתב. הם מצויינים בכל הקשור לקריאה וכתיבה. זה נותן להם זמן לעכל את החומר לפני התגובה ולבנות את המשפטים שהם רוצים להעביר בצורה הטובה והנכונה ביותר. לכן אפשר לומר שהאינטרנט הומצא במיוחד עבורם.

אם אתם מעוניינים להעביר את הנקודה שלכם לאדם מופנם, עדיף שתעשו זאת בכתב. הוא יעריך זאת.

אם מופנם פונה אליכם במייל ולא בטלפון, אל תיפגעו מכך, אלא העריכו את הרצון שלו להעביר את המסר בצורה הטובה ביותר. אם תרצו שאדם מופנם יחזיר לכם תשובה טובה ומחושבת, בקשו ממנו לעשות זאת בכתב והוא ישמח לעשות זאת על הצד הטוב ביותר.
אפשר לסכם ולאמר שאינטרוברט יעדיף לכתוב משהו במקום לאמר זאת, זוהי אחת מדרכי התקשורת האהובות עליו.

הקשבה – הצד החזק של המופנמים
המופנמים מצויינים בהקשבתם. הם כמעט אף פעם לא יקטעו אדם אחר בזמן שהוא מדבר, לא ישתמשו בהפסקות בין המשפטים כדי להשחיל מילה משלהם, אלא יגיבו רק ברגע שיהיו בטוחים שהשני סיים להגיד את מה שהיה לו. הם לא ימהרו לענות, אלא ישקלו את המילים ואת צורת הניסוח לפני שיגידו זאת בקול.

אל תחשבו בטעות שהם שקטים כי הם מסכימים אתכם. שאלו אותם לדעתם ותנו להם זמן לחשוב לפני שהם עונים, אל תזרזו אותם. ככל שיותר תזרזו אותם, כך יותר זמן יידרש להם לגבש את דעתם ולהחזיר תשובה. הם זקוקים למרחב מחשבה. תנו להם את כל הזמן שיידרש לשם כך.

המרחב והזמן האישי חשובים מכל
אם אתם רוצים לערוך שיחה עם מופנם, תקבעו איתו זאת מראש. אם תדרשו ממנו לנהל שיחה במיידי, אתם עלולים לקבל התנגדות חזקה. מופנמים אינם אנשים גסים, פשוט הם לא אוהבים שמשיהו מסיח אותם מחיי היום יום שלהם ללא הודעה מוקדמת.
אל תצפו מאנשים מופנמים לענות לטלפון, הם מעדיפים להחזיק אותו רק לצרכים חיוניים שלהם.

אם אדם מופנם סגור בחדרו, אל תיכנסו פנימה ואל תדפקו, במידה ואין משהו מאוד דחוף שתוכלו לדבר עליו בזמן אחר. אדם מופנם יכול להתנהג בגסות וחוסר התחשבות כלפי מישהו שקטע אותו מעיסוקו או הגיע "ללא הזמנה".

תגובות

תגובות

7 comments

  1. איתן לויט

    דיאלוגיקה – קורס סגנונות תקשורת מבית הומניקיישן.
    מומלץ מאוד – מופנמים זה אנשים עם סגנון תקשורת תומך או מנתח, מדברים ברגשות או אוהבים פרטים או שניהם.
    צריך לדברק איתם באריכות, בטון דיבור שאינו מתלהם יתר על המידה, לתאם מראש פגישות, לשאול מה שלומך בתחילת שיחה(אצל התומכים באמת להתעניין, אצל המנתחים – רק בשביל הפרוטוקול).

    בקיצור, קורס שמשנה את החיים.

    דיאלוגיקה.

  2. נהנתי לקורא את הכתבה כי היא כ"כ נכונה .

  3. חגי קנורוביץ

    קראתי כל מה שכתוב פה ואני מזהה שאני מתאים לטיפוס המופנם אבל תכל'ס בתקשורת עם אנשים כבר אין לי כמעט בעיה ואני מצליח ליזום שיחות אפילו עם אנשים שאני לא מכיר וזה די מסתדר לי,
    הרבה פעמים בשיחה עם אנשים אני דווקא כן מנסה להשחיל מילה או שתיים ולשאול ולהתעניין, אני שמח שנכנסים אלי לחדר הרבה אנשים והרבה פעמים מעדיף את זה לבד.

    אך מבחינת הרעיון הכללי של המופנם אני כן חושב על דברים בצורה עמוקה ומנסה לנתח ואף מצליח להגיע למסקנות גם ללא שהייה ממשית בסיטואציה במצבי משבר אני אכן מעדיף להיות לבד עם עצמי.

    מה שהייתי מעוניין באמת לדעת הוא למה אדם מופנם לא יכול בשום פנים ואופן להפוך למוחצן? הרי המוח הוא פלסטי וניץ לבנות אותו בכל צורה שהיא..

    • אמנם המוח נתון לשינויים, אבל הוא לא עד כדי כך פלסטי כמו שאפשר לחשוב ויש קשרים והתליכים שטבועים חזק ברשת הנוירונית במוח וכמעט בלתי ניתנים לשינוי לאורך החיים.

  4. איזו כתבה יפה. אם כולם היו קוראים אותה ומנ

  5. איזו כתבה יפה. אם כולם היו קוראים אותה ומפסיקים לנסות לשנות אותי היה לי כל כך טוב. אני מתבודדת, אבל אני יפה, חכמה, יש לי קבוצה שאני מדריכה אותה. ביכלל, אני ממש דוגמא ומופת.
    למה תמיד מנסים להכריח אותי לדבר?, הגעתי למצב שאני פשוט קוראת ספר בכיתה. לא נעים לי באינטרקציות חברתיות. פשוט פתחתי בפרוייקט ״פיתוח יחסים בין-אישיים״ ועבדתי על זה מהתיכון. בכיתה ח׳ ו-ט׳ עבדתי על אסרטיביות. כיום אני יש לי מיומנויות, אבל אני לא נוטה להשתמש בהם. אני שמחה שקראתי את זה. סוף סוף מצאתי אישור שגם אני בסדר (ובעצם, למה לא?). אני בכיתה יא׳

    • יפה מאוד. שמח בשבילך.
      מה שיכול לעזור ולעשות את החיים קלים יותר, הוא להתחבר לאנשים דומים שמבינים טוב יותר את הצרכים התקשורתיים שלך וחולקים איתך את אותן ההעדפות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *