הצבת מטרות – איך לעשות זאת נכון

כדי להחליט כיצד לפעול היום, עליך לדעת לאן אתה רוצה להגיע בעתיד. איפה אתה רוצה להיות עוד 10 שנים מהיום?
אם אינך יודע איך אתה רוצה את העתיד שלך ולאן אתה רוצה להגיע, לאן תגיע? איך יראו חייך בעוד מספר שנים? אתה תגיע לאנשהו, רק כנראה שאין לך מושג לאן, אבל דבר אחד בטוח, מה שלא יהיה שם, זה לא יהיה תלוי בך. זה יהיה תלוי בנסיבות, במזל, במקרה, באיך שהדברים הסתדרו ובאנשים אחרים.
אני רוצה להראות לך איך להיות האדם, שמה שיהיה בעתיד שלו, לא יהיה תלוי במזל או בנסיבות, בטעמים של מישהו אחר ובמצבי הרוח שלו, אלא בך ורק בך!

חשוב מאוד לדעת מה בדיוק אתה רוצה מהחיים שלך ולאן אתה שואף. כמובן שאתה פשוט יכול לזרום עם הזרם, אבל אז לא יהיה לך את מי להאשים, כאשר תגיע למבוי סתום ולמצב שתהיה לא מרוצה ממנו כלל.

אם קראת את "לחיות בייעילות לקראת מטרות החיים", צריכה להיות לך עכשיו בראש תמונה של העתיד שלך, של אותם החיים אליהם אתה רוצה להגיע בחודשים או בשנים הקרובות. זה לא חייב להיות מדוייק במאה אחוז, אבל הכיוון הכללי של השאיפות שלך כבר צריך להיות מסומן לך.

כאשר יש לנו מטרה ואנחנו יודעים לאן אנו רוצים להגיע, אנחנו כבר לא מסתמכים על מזל ומקרה, אנו לוקחים אחריות על המתרחש ומובילים את העניינים לקראת המטרה.

ישנה דרך להציב מטרות, שהופכת את המטרה למוחשית וגורמת למוח אוטומטית למצוא דרכים ולעזור לנו להגיע למטרה. הדרך הזו פותחה על ידי אנשים שחקרו את הקשר בין השפה למערכת העצבית שלנו ומצאו כיצד אנו יכולים להשפיע על תהליכים פנימיים שמתרחשים בגוף, במוח ובמערכת העצבים בעזרת מילים וניסוח של משפטים לפי חוקיות מסויימת.

אני אתן לך את הכללים הללו לניסוח יעיל של מטרות. אתה יכול לנסח מטרות קטנות וגדולות, לטווח קצר ולטווח ארוך. אני מציע לך לנסח לפחות מטרה אחת עבור כל תחום בחיים שלך – כסף, קריירה, זוגיות, פנאי, מקום מגורים, בריאות, עיסוקים וכו'.
אזהרה! תהיה זהיר עם מה שאתה מציב בתור מטרה, זה עלול לקרות 🙂

1. נסח את המטרה בצורה חיובית ובמילים חיוביות בלבד
המילים "לא", "בלי", "אסור", "למנוע", "אף פעם", "לעזוב" וכד', לא צריכות להופיע בניסוח המטרה. עליך ליצור לעצמך בראש תמונה של הדברים שאתה רוצה שכן יקרו.
אם יש לך מילה עם קונוטציה שלילית בנוסח, תשאל את עצמך "אם לא יהיה לי את זה, מה כן יהיה?"
למשל במקום לכתוב "לא להיות שמן", נשאל את עצמנו "אם אני לא אהיה שמן, מה אני כן אהיה". בהתאם לזה ננסח בצורה נכון כך:
"להיות בעל גוף חטוב".

2. נטילת אחריות
עליך לנסח את המטרה כך, שהשגתה תהיה תלויה בך ולא במישהו אחר. אם ניסחת את המטרה כך, שהתוצאה לא תלויה בך, נסח מחדש.
למשל "שזרובבלה תהיה מאוהבת בי", הינו ניסוח שגוי, כי לצערנו זרובבלה לא יודעת שהצבנו לה כרגע מטרה.
לפעמים מספיק להוסיף את המילה "אני", לפעמים יש לשנות עוד משהו קטן, כדי לתקן את הניסוח. הנה הניסוח המתוקן "אני רוצה לגרום לזרובבלה להתאהב בי". כעת האחריות היא עלי ולא על זרובבלה, המטרה מנוסחת נכון.

3. ניסוח בזמן הווה
זהו כלל מאוד חשוב מסיבה מאוד פשוטה. התת מודע שלנו, אינו מבחין בין זמנים. אין לו עתיד או עבר, יש רק הווה. מבחינתו, עתיד זה משהו שלא מתרחש אף פעם, אלא יתרחש מתישהו בעתיד, כל עוד זה מנוסח בלשון עתיד.
כדי לקבל גישה למשאבים של התת מודע שלנו ולגרום לו להתחיל לפעול עכשיו, עלינו לנסח את המטרה כך, שלתת מודע יהיה ברור, מתי עליו לחתור לקראת המטרה.
במקום לנסח "יהיה לי 2 מיליון דולר מושקעים במניות ועוד 4 מיליון בנדל"ן", ננסח "יש לי מיליון דולר מושקעים במניות ועוד 4 מיליון בנדל"ן". עכשיו התת מודע שלנו יתחיל לנסות להתאים את המציאות לתמונה ועל מנת לגשר על הפער הוא יחולל רעיונות ודרכי פעולה שונים להשגת המטרה.

4. ייצוג המטרה. כיצד תדע שהמטרה הושגה?
עליך לדעת בבירור, מה הוא התנאי, בו תוכל להגיד לעצמך "זהו, עשיתי את זה". זאת כדי שהתת מודע שלך יוכל להפסיק "לנסות" להשיג אותה. בשביל זה עליך לבנות תאור מלא של המטרה המושגת, בעזרת 3 מן החושים העיקריים שלנו (ראיה, שמיעה, מישוש). עשה זאת כך:

שב בנוחות, עצום את עיניך(אחרי שתקרא עד הסוף), תאר לעצמך שכרגע השגת את המטרה, ותשאל את עצמך את השאלות הבאות:

א. מה אתה תראה, כאשר תשיג את המטרה? איזה דברים תראה סביבך, אם תראה? איזה תגובות תראה אצל אנשים או מישהו מסוים? אילו עוד דברים יהיו בפוקוס הראיה שלך, כאשר תשיג את המטרה? (תאור ויזואלי של המטרה המושגת)

ב. מה תשמע, כאשר תשיג את המטרה? האם יהיה זה דיבור, צחקוק, רחש עצים, רעש המכוניות העוברות בכביש ליד או כל דבר אחר? איזה עוד דברים יכנסו לפוקוס השמיעה שלך, כאשר תשיג את המטרה. (בניית תאור אודיאלי, של המטרה המושגת)

ג. אילו תחושות יהיו בך, כאשר תשיג את המטרה? מה אתה תרגיש ותחוש? האם זה יהיה מגע כלשהו של בן אדם אחר, תחושת רוח מלטפת או ויבראציות מסויימות בגוף, הממלאות אותך אושר? איזה דברים נוספים? תקשיה לגוף שלך. (בניית תאור התחושות, בעת השגת המטרה)

יכולים להיות מקרים, כאשר באחד משלושת הצעדים האלה יתעוררו בך רגשות שליליים, לא נעימים כלשהם. פירוש הדבר שמשהו לא כשורה. תקשיב טוב לגוף שלך, מה הוא אומר לך ותשנה את המטרה כך, שיהיה לך נעים לקבל אותה ואת כל התוצאות הנובעות ממנה.

5. מציאת ערכים משניים שמפריעים להשגת המטרה
ישנן סיבות שבגללן עדיין לא השגת את המטרה שכנראה אתה רוצה להשיג כבר זמן כלשהו. יכול להיות שאין לך היום את כמות הכסף שאתה רוצה כבר זמן רב או את סוג היחסים שאתה רוצה כבר מזמן. ישנו משהו שמפריע לך להשיג את המטרה ומניע אותך לכיוון מנוגד. כאן עליך למצוא את הדברים הללו ולהחליט האם תחליט להחזיק בהם ולהימנע מהשגת המטרה גם בעתיד או לוותר עליהם ולהתחיל ולחתור במהירות להשגת המטרה. בשביל זה עליך לעשות שני דברים:

א. שאל את עצמך, מדוע עדיין לא השגת את המטרה או שאינך פועל נמרצות להשגתה?
כל תירוץ שתעלה כאן, יהיה לדבר שכרגע מהווה עבורך ערך גבוה יותר מהשגת המטרה. למשל רוב האנשים מעדיפים להישאר באזור הנוחות ולהתבטל במקום לנסות משהו חדש ולפעול נמרצות להשגת מטרה כלשהי, כיוון שהנוחות שווה עבורם יותר מהמטרה שהם רוצים להשיג. למעשה הם רק חושבים שהם רוצים להשיג, אותה, אבל האמת היא שהם רוצים הרבה יותר חזק את הנוחות הנוכחית שלהם מאשר את המטרה.
ברגע שמטרה תהיה עבורם בעלת ערך גבוהה יותר, למשל זאת תהיה שאלה של חיים ומוות, אנשים פתאום יתחילו להשיג כסף, ולעשות דברים שבמצב אחר היו נמנעים מלעשות, למרות שאיפשהו כן רצו להשיג את הדברים האלה.
הכל עניין של מה מניע אותנו יותר חזק – המטרה או ערכים אחרים שמחזיקים אותנו במקום.

ב. לאחר שתמצא את הערכים שמפריעים לך עכשיו להשיג את המטרה, שאל את עצמך האם אתה מוכן לוותר על הדברים האלה, על מנת שתוכל להשיג את המטרה.
אם החלטת לוותר עליהם, עליך להיות מודע לרגעים בהם אותם הדברים עליהם וויתרת ישתלטו עליך ויפריעו לך לעשות את מה שמקדם אותך לקראת מטרתך.

6. ביצוע הצעד הראשון
לאחר שניסחת את המטרה, בנית תאור שלה ואף הרגשת כאילו היא כבר הושגה, הגיע הזמן להניע את התהליך להשגת המטרה ולהיכנס להילוך ראשון. לשם כך עליך להחליט מהו הצעד הראשון שאתה תעשה, לקראת המטרה. זה יכול להיות כל דבר זמין עבורך, שתוכל לעשות בתור הדבר הראשון למען מטרתך.

זהו, קצת ארוף אבל די פשוט. עליך להחליט מה אותה הולך לעשות דבר ראשון ומשם התת מודע שלך יוביל אותך הלאה. לאחר שעשית את הצעד הראשון, אתה יכול לשכוח את כל תהליך הצבת המטרה, הוא כבר ביצע את העבודה שלו כראוי בתת המודע שלך. מעכשיו התת מודע יהיה לעזר להשגת המטרה.

כמה מילים לסיכום
לא בביה"ס ולא באוניברסיטאות, בדרך כלל לא מלמדים אותנו להציב מטרות נכון ולהשיג אותן. מכאן נובעים הרבה כשלונות והסתמכות על "מזל" ו"מקרה". אם נידע להציב בבירור את המטרות שלנו ולעשות את הדברים הנכונים, כדי להשיג אותן בדרך היעילה ביותר, אני מניח שאתה כבר יכול לתאר לעצמך מה יהיו התוצאות.

תגובות

תגובות

4 comments

  1. הכתבה בסה"כ נראית מצוינת ואנסה לבנות על פיה מטרות אבל רציתי לציין את העובדה שלא הכל תלוי בנו ולא משנה כמה נתכנן ונהיה יעילים. אני לא מדברת על דת וכו אלה על העובדה שאנו חיים בעולם רב משתנים וסטטיסטית זה בלתי אפשרי לשלוט בכולם . חשוב להיות מודעים לכך כדי לקבל תמונה יותר מציאותית ולדעת שהדברים עלולים למרות התכנון לצאת אחרת ממה שתכננו לטוב ולרע

  2. ניב המגניב

    משהו פה לא מובן לי בקשר לסעיף:
    5. מציאת ערכים משניים שמפריעים להשגת המטרה.
    האם יש לי דרך לגרום לעצמי לרצות יותר להשיג את המטרה, מאשר להישאר באיזור הנוחות? אפשר בכלל לשלוט על הרצון הזה?
    יש לי מטרה שאני מאוד מאוד רוצה להשיג אבל אני לא יודע מה מונע ממני להשיג אותה.

    • בחור שהשיג מטרות

      תראה את סעיף 5. א.
      נקח לדוגמא אדם שמן ,הוא רוצה להרזות ,זו המטרה שלו ,אך הוא לא משיג אותה והתירוצים שלו הם עצלנות וחוסר זמן.
      על פי המאמר אפשר להבין שחשוב לו יותר לבזבז זמן על דברים אחרים (כמו עבודה,ילדים,חברים,מחשב,ציור וכ'ו) וגם חשוב לו יותר להישאר במצב הנוח שלו ולא להתאמץ יותר מידי כי זה נראה לו כדבר רע (יש כאלו שרואים את זה כעונש ויש כאלו שרק משתוקקים לאימון הבא ).

      בשביל לשלוט על הרצון הזה הוא צריך ,כמובן,קודם כל להציב מטרות כמו שראינו במאמר,אחרי שהוא הציב את המטרות והבין מה מונע ממנו להרזות ,הוא צריך לעצום עיניים ולחשוב ,מה הוא מעדיף ,במשך שנתיים לעבוד במכון כושר ,לאכול נכון ,לשמור על הגוף …או להיות חופשי מבחינת האוכל,לקבל יותר זמן לעבודה או להנאות מיידיות אחרות.
      אדם שאין לו את הרצון האמיתי לבחור בלהיכנס לכושר אחרי שהוא דמיין את המצב הזה (ממש לדמיין חזק במשך 10 דקות לפחות ) כנראה שאין מה להילחם בזה והוא באמת מעדיף להישאר במצב הנוכחי שלו.

      ישנם כמובן סיפורים על אנשים שבאו לארץ בלי גרוש ועכשיו הם עשירים כי אם הם לא היו קורעים את התחת בנסיון לעשות כסף ,זה היה עולה להם בחיים כי לא היה להם מה לאכול.
      זו סתם דוגמא קיצונית ביותר,אבל אתה יכול למשל לפנק את עצמך בכל צעד שאתה עושה לכיוון המטרה ,למשל אם אתה אוהב לפנות לך קצת זמן לראות תוכנית שאתה אוהב ולא יוצא לך לראות בדרך כלל ,אתה יכול לראות אותה בכל צעד שאתה עושה לכיוון המטרה וככה תרצה יותר להשיג אותה ותשלוט על הרצון שלך.

  3. פוסט פוקח עיניים.
    החלטתי להציב מטרות לפי הדרך שאתה מתאר כאן.
    אני מתחיל ממטרה אחת בינתיים, ואני מנסח אותה כך:
    אני אדם שליו או אני אדם רגוע.

    זה מבחינתי כולל ארגון זמן, טכניקות הרפיה ונשימות, זמן לעצמי ולתחביבים ועוד דברים רבים שלא מהוים מטרה בפני עצמם.

    והשאלות שלי:
    1. האם המטרה מנוסחת נכון?

    2. האם יש גם דרך נכונה או התייחסות מסויימת להצבת יעדים או מטרות ביניים?

    3. אני מתקשה במילוי סעיף 4 עבור ייצוג המטרה, מה אני אראה או אשמע כשאני אהיה שליו?

    למרות שהפוסט ישן אני מקווה לקבל תגובה

    תודה רבה,
    יונתן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *