הכירו את הטיפוס המופנם והמוחצן

מופנמים ומוחצנים או בשמם המקצועי יותר אינטרוברטים ואקסטרוברטים, כפי שקרא להם קרל גוסטב יונג, אלו שני טיפוסי אישיות עם מאפייינים מנוגדים.

כל אדם נמצא היכנשהו על הסקאלה בין המופנמות למוחצנות. ככל שישנן לאדם תכונות בולטות יותר של אחד הטיפוסים, נגיד שהוא קרוב יותר לקצה הסקאלה של טיפוס זה. ישנם גם אנשים שנמצאים קרוב יותר לאמצע הסקאלה ולהם מינון דומה של תכונות מופנמות ומוחצנות.

אינטרוברט (מופנם) – מעדיף לפנות רוב הזמן את תשומת ליבו לעולם הפנימי שלו ושואב משם אנרגיה.
אקסטרוברט (מוחצן) – מעדיף לתקשר עם הסביבה החיצונית, שם נמצא מיקוד תשומת הלב שלו רוב הזמן ומסביבה חיצונית זו הוא מקבל את האנרגיה והמרץ.

בקצרה ניתן לומר שכל אחד מהם ממוקד רוב זמנו בעולם שונה. האקסטרוברט ממוקד בסביבה החיצונית והאינטרוברט ממוקד בעולמו הפנימי יותר.

בואו נראה קצת יותר לעומק כל אחד משני טיפוסי האישיות הללו:

האינטרוברט
אינטרוברט מסתגר בתוך עצמו, כאשר העולם החיצוני בא לקראתו. הוא לא יתקשר עם אנשים לא מוכרים, ללא צורך. הוא לא נהנה מתקשורת לשם תקשורת בלבד. התקשורת בשבילו היא אמצעי והוא יודע לתקשר מצויין, אם יש לו מטרה וסיבה טובה לעשות זאת.
בקבוצת אנשים הוא מעדיף לא לבלוט, להיות בשקט ולהקשיב. הוא יגיד משהו, רק כאשר יש לו משהו חשוב להגיד.
הוא לא אוהב שיחות חולין ומעדיף להימנע מהן. אדם מופנם נותן חשיבות ותשומת לב רבה לעולם הפנימי שלו. מעריך יותר את העולם הפנימי מאשר את החיצוני, אוהב לשקוע בדיאלוג פנימי ומחשבות.
הוא לא נותן לעולם החיצוני לחדור לתוכו בקלות. התגובות שלו לסביבה איטיות יותר וכדי להגיב למידע שמגיע מהסביבה, עליו להכניס את המידע פנימה ולעכל אותו.

הימצאותו בתוך חבורה רועשת, יכולים להוות עונש עבורו. אינטרוברט מעדיף להימצא בסביבה מוכרת הייטב ולא אוהב להתנסות בדברים חדשים.
כאשר אינטרוברט מתרכז במשהו, הוא מפנה לשם את כל תשומת הלב ויודע להיות מאוד ממוקד, עד כדי כך שלא ישים לב לשום דבר אחר המתרחש סביבו.
אדם מופנם מתרוקן מאנרגיה כאשר מתקשר עם אנשים אחרים. הוא נותן להם את כל תשומת הלב שלו ואת האנרגיה שלו. לאחר שהעביר זמן בחברת אנשים, עליו להיות לבד כדי למלא מצברים ולטעון את עצמו מחדש. נזכור שהוא שואב אנרגיה מהעולם הפנימי שלו ומתרוקן בחיצוני.

תחת לחץ חיצוני או במצב של חרדה, אינטרוברט ייסגר בתוך עצמו, שם יחפש תשובות ויפנה למקורות אנרגיה פנימיים.
מופנמים זקוקים למרחב אישי סגור. חדר, בו אף אחד לא יוכל להפריע להם, יהיה מקום אידיאלי עבורם.
אדם מופנם לומד דברים מצפייה בהם וחשיבה עליהם, גם אם דברים אלה לא קרו לו אישית.

האקסטרוברט
אקסטרוברט לעומת האינטרוברט מעדיף את העולם החיצוני. העולם הפנימי שלו פחות מוכר לו.
הוא שואב אנרגיה מהעולם החיצוני. הוא אוהב לבלוט בחברת אנשים, למשוך אליו תשומת לב ולהיות מרכז העניינים. קשה לו להתרכז בדבר אחד, כיוון שכל גירוי חיצוני מחייב אותו בתגובה. הוא ירגיש את עצמו מצויין בתוך חבורה רועשת, הוא אוהב לנסות דברים חדשים.
אקסטרוברט כמעט ולא מקשיב לדיאלוג הפנימי שלו ולא נותן לו חשיבות רבה. הוא מושפע יותר מהעולם החיצוני, כיוון שנותן לו תשומת לב.
בתגובה ללחץ חיצוני או חרדה, אקסטרוברט יגיב בצורה מאוד אמוציונלית, יש סיכוי שיתחיל להשתכר, לעשן ואף יהיה אלים.
אדם מוחצן מתמלא אנרגיה מתקשורת עם אנשים אחרים. הוא דורש מהם תשומת לב וכך מקבל מהם אנרגיה.
מוחצן, לעומת המופנם שלומד מצפייה, לומד דרך עשייה והבנת החיים לאחר שחווה אותם.

תגובות

תגובות

9 comments

  1. שלום יגאל אני מאד מעריך את הפוסטים ואת המאמרים שלך ובעיני אף מאד מרתקים.
    אני אדם שמשתייך יותר לאופי של "האינטרוברט", אך רוצה לשנות את
    אופיו הסוציאל- חברתי.
    בעודי מנסה ניתקלתי בבעיה שאני אדם מופנם יתר על המידע וכל הצוין לעיל אכן מרכיב את האופי האישיותי שבי.
    האם לדעתך אפשר לשדרג אופי זה לאופי יותר חייתי בדומה לאופי של "האקסטרוברט"?
    ברצוני גם לדעת מאיזו שפה נלקחו המילים הנ"ל "אינטרוברט" , "אקסטרוברט"
    אשמח לקבל מייל עם תשובה
    תודה דוד

    • בעולם המדע העכשיו מקובל להאמין שאי אפשר להחליף מאפיין אישיות מאינטרוברט לאקסטרוברט ולהפך. זה צרוב במבנה המוח. יש אנשים שהם מוחצנים, אבל יש להם כל מיני תסבוכים נפשיים שגורמים להם לחשוב שהם מופנמים. כשהם נפטרים מהתסבוכים הם הופכים למוחצנים ובטעות חושבים שעשו שינוי במאפיין האישיות הזה, אבל זו טעות, כי הם בסה"כ נפטרו מתסבוכים שהפריעו למאפיין האישיות המוחצן שלהם לבוא לידי ביטוי.

      המילים אקסטרוברט ואינטרוברט "הוכנסו" לשיח היום יומי על ידי קארל יונג. אתה מוזמן לחפש חומרים שלו ולראות כיצד הגיע למושגים אלה.

  2. שלום יגאל
    ראשית, אני מאוד נהנה לקרוא את המאמרים שלך והם תורמים לי רבות.
    רציתי לשאול אותך מיהו לפי דעתך הטיפוס היותר אידיאלי מבין השניים?
    האם בסיטואציות מסויימות עדיף להיות מוחצן ובסיטואציות אחרות מופנם?
    מיקי

    • אידיאלי יש רק באגדות. גם מופנם וגם מוחצן יכול להסתדר מצויין בכל סיוטאציה. כל אחד עם הצדדים החזקים שלו. הכל תלוי במטרות שלך.

  3. יגאל שלום רב
    אני בתור אדם אינטרוברטי מטבעי, אכן מתרוקן מאנרגיה כאשר אני בחברה.
    בחודש האחרון הייתה לי פעילות חברתית אינטנסיבית שכללה בעיקר
    אינטרקציות ופגישות עם נשים, ועכשו אני באפיסת כוחות, אנני יכול לעשות
    כמעט דבר חוץ מלנוח.
    האם אפשר להתמלא באנרגיה בחיי היום יום מבלי להגיע להתרוקנות טוטאלית?
    איך ניתן לשאוב אנרגיה מהחברה סביבי ולא להתרוקן על ידה?

    מיקי

    • היי מיקי,

      שאלת שאלה מצויינת שאולי אקדיש לה ופוסט רחב בהמשך. בינתיים אנסה לתת לך כמה עצות בקצרה.
      כאשר אופי החיים היום יומיים מכתיבים לך, בתור אינטרוברט, להיות במשך זמן רב בחברת אנשים ולתת להם תשומת לב, אתה בוודאי תתרוקן מאנרגיה מהר מאוד.
      הפתרון הוא לאזן את כמות הזמן שאתה מקדיש לאחרים במהלך היום עם כמות הזמן שאתה מקדיש לעצמך. כדי להימנע מהתרקנות טוטאלית, אתה צריך שבסוף כל יום אתה תמצא את הפינה השקטה שלך שתהיה בה לבד (חשוב מאוד גם במרחב הפיזי – חדר סגור למשל, אזור שבו לאחרים אין גישה אליך) ותתעסק בפעילות מהנה שאתה עושה עבור עצמך בלבד. זה יכול להיות לראות סרט, לקרוא, להתעסק במשהו במחשב, לעשות ספורט או אם אתה רוצה משהו קיצוני אף יותר, אז לעשות יוגה או מדיטציה.

      כאשר אתה לבד ומקדיש זמן לעצמך ולדברים שאתה נהנה מהם, אתה צובר בחזרה כוחות. אם היה לך יום שבו הקדשת את רוב הזמן לאינטרקציות עם אחרים, אז הזמן שתצטרך לעצמך יהיה גדול יותר ויכול להגיע לכמה שעות. לפעמים אפילו עדיף לישון פחות, כדי לנוח טוב יותר לפני השינה ולהיות עם עצמך. תמיד מומלץ ללכת לישון לאחר שצברת כוחות ולא כאשר אתה באפיסת כוחות, כי איך שתלך לישון ככה גם תקום.

      מומלץ שיום אחד בשבוע תהיה במשך כל היום לבדך עד כמה שאפשר ותקדיש את הזמן הזה לעצמך.

  4. ממש נהנה לקרוא את המאמרים שלך, תודה:)

  5. היי ,אתה יכול בבקשה לעזור לי להבין איזה טיפוס אני מבין השניים ?
    אני אכן אדם שנוטה להיות שקט ולהקשיב בסיטואציות רבות ונוטה להיות הרבה לבד ,אבל זה לא דווקא מרצון ,אני אוהבת להיות עם אנשים ,ואף על פי שאני מכונסת הרבה בתוך עצמי אני מעדיפה להיות בחברה ,הבעיה היא שאני מאד ביישנית וחשה מחסומים וקושי להשתתף ,ולכן אני לא נוטה להיראות פעילה בקבוצה .

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *