איך לבחור מה ללמוד באוניברסיטה וכיוון בחיים

אחת ההחלטות המשמעותיות שעומדות בפני כל נער ונערה לקראת סיום התיכון או הצבא, היא לאן להמשיך. איזה מקצוע לבחור? הרי זו הנקודה שתקבע את המשך חייהם.

לא מזמן מישהי ביקשה ממני לתת לה עצה, מה ללכת ללמוד באוניברסיטה ואיך בכלל לבחור כיוון. כשהתחלתי לפרוס בפניה את הגישה שלי לנושא, הבנתי שהשאלה הזאת מטרידה רבים אחרים. לכן החלטתי לכתוב כאן את התפיסה שלי לגבי השכלה גבוהה ובחירת כיוון לימודים.

נתחיל מהשאלה – מדוע אנשים הולכים ללמוד במוסדות השכלה גבוהה?
אני מראש רוצה לשים בצד את המקצועות שמחייבים השכלה גבוהה כדי לעבוד בהם, כמו רופאים, עורכי דין, רואי חשבון וכד`. לא עליהם אני הולך לדבר בפוסט הזה.

אנשים הולכים ללמוד מכמה סיבות מרכזיות:
1. כיוון שאדם ללא השכלה גבוהה, נתפס כפחות איכותי בחברה, בזמן שאקדמאי ומשכיל, נחשב לאדם איכותי יותר שאוטומטית מקבל סטטוס יותר גבוה. חסרי השכלה, לעומת בעלי ההשכלה, נחשבים לנחותים יותר. במילים אחרות, החברה לוחצת לעמוד בסטנדרטים מסויימים ואנשים הולכים ללמוד כדי לרכוש מעמד. המטרה כאן היא התואר עצמו, המעמד המתלווה וכל המשתמע מכך.

2. כיוון שזה מאפשר לקבל מקצוע ובהמשך להתקבל לעבודה עם שכר גבוה, לחיות ברמת רווחה טובה יותר (כמובן שיש אנשים שיודעים שאין באמת קשר בין כמה אתה יכול להרוויח להשכלה שלך). במקרה זה, השכלה גבוהה היא לא המטרה, אלא האמצעי להשגת אורח חיים איתן מבחינה כלכלית.

3. כדי להפוך למומחה בתחום מסויים, להקדיש את כל החיים לנושא, למחקר או לפיתוח בתחום זה ולעמוד בראש תגליות גדולות. הסיבה הזאת הכי פחות נפוצה, וכמעט שלא רואים אותה בחיי היום יום, אבל גם לה יש זכות קיום, מכיוון שהיא זאת המאפשרת לגלגלי הקידמה לנוע.

אפשר לראות שאנשים תופסים השכלה גבוהה כמשהו בין מטרה בפני עצמה, לבין אמצעי. ז"א הסיבות בגללן אנשים הולכים ללמוד, הן לא חד משמעיות. זה מתנועה בין ללמוד בשביל התואר וההכרה החברתית, לבין ללמוד בשביל המקצוע המבוקש והכסף בעתיד. אם נשאל סטודנט כלשהו בשביל מה הוא לומד, הוא כנראה יתקשה לתת תשובה חד משמעית. סביר להניח שהוא יגיד שהלך ללמוד איכשהו מכוח האינרציה, בלי שהוא חשב בעצמו לעומק, למה הוא עושה את זה. זה פשוט היה נראה לו הגיוני – ללכת ללמוד באוניברסיטה.

מי שעומד בפני בחירת מקצוע, מונע על ידי שתי מוטיבציות, שבדרך כלל נוגדות אחת את השניה.
הראשונה – ללכת ללמוד את מה שהכי מעניין ומה שהיה רוצה להתעסק בו בחיים.
השניה – ללכת ללמוד מקצוע מבוקש, בו יוכל להרוויח שכר נאה.
בדרך כלל, כל אחד מהמניעים האלה מצביע לבוחר על פקולטה שונה והסטודנט לעתיד שלנו מרגיש שהוא בבעייה.

אני מציע את הנוסחה הבאה, כדי לבחור כיוון לימודים:
תאר לעצמך שלכל המקצועות יש ביקוש זהה בשוק, והשכר בכל המקצועות הוא זהה. לא משנה מה המקצוע שלך, אתה תרוויח את ה-X שקלים שלך בחודש. סוג כזה של קומוניזם 🙂
ככה אנחנו מנטרלים את פרמטר היצע העבודה במקצוע, וגובה השכר בעתיד.
עכשיו, לאחר התרגיל המחשבתי הזה, בחר את המקצוע שאתה הכי חושק בו. את אותו הדבר בו אתה תאהב להתעסק ואתה מוכן להקדיש לו חלק נכבד מחייך.

בחר את המקצוע שבו היית מוכן להתעסק אפילו בחינם, כי זה מדליק אותך. זה יהיה המקצוע הטוב ביותר עבור.

עדיף לתת את נשמתך ואת חייך למקצוע שאתה תהנה ממנו, מאשר למקצוע שתרוויח בו שכר גבוה, אבל תעבוד בו בחריקת שיניים ותרגיש מתוסכל כל החיים, בגלל שאתה מתעסק במשהו שאתה בכלל לא רוצה להתעסק בו. גם אם נראה לך שכסף גדול יוכל לפצות על זה, אז לא. אם אנחנו לא חיים את חיינו בכיוון שבו מרגישים שרוצים לחיות אותם, שום כסף לא יוציא מאתנו את התסכול הזה.

אם מטרידה אותך השאלה – "כיצד ארוויח כסף רב במקצוע שאני אוהב, אבל השכר בו לא משהו?" אני אגלה לך סוד. להרוויח מיליונים הרבה יותר קל עם מקצוע שאתה מאוהב בו, מאשר עם מקצוע שאינך נהנה ממנו. אפילו אם הוא יוקרתי יותר.
עם כל מקצוע אפשר לעשות כסף גדול. באמת גדול. לכן אפשר להוציא את פרמטר הכסף מהמשוואה.

לא יודע מה אתה רוצה ללמוד ולעשות בחיים?
אל תלך ללמוד בינתיים. תקצה לעצמך שנה כדי לנסות כל מה שיכול לעניין אותך. לא מספיקה שנה, תקצה שנתיים. לשמוע לעצות של אנשים אחרים בבחירת מקצוע, זה רעיון גרוע. צריך להתנסות בהכל בעצמך. נסה כל דבר שיכול להיראות לך מעניין, תחקור תחומים שונים, תעבוד בתפקידים זוטרים כדי להכיר את המערכות השונות. אל תשב בבית בתקווה שתגיע אליך הארה ובוקר אחד תתעורר ותדע מה אתה רוצה.

אם אתה כבר קרוב לבחירה, בדוק את המטרות שלך. בשביל מה אתה הולך ללמוד את מה שאתה מתכוון? מהי המטרה של הלימודים הללו? זה יעזור לך להחליט סופית האם אתה באמת צריך בשביל המטרה הזאת השכלה גבוהה. יכול להיות שכן ויכול להיות שיתברר לך שאין בה צורך להשגת מטרה זו.
והכי חשוב, אל תתן לעניין הזה ללכת מכח האינרציה.

תגובות

תגובות

13 comments

  1. לדעתי הכסף כן מפצה על הכל, אני רוצה ללכת לאוניברסיטה רק בשביל שאני יוכל לעבוד במקצוע שיתן לי הרבה הרבה כסף 🙂

  2. יגאל שטארק

    בהצלחה. אבל אני חושב שמצפה לך אכזבה.
    אני מציע לך לקרוא את "אבא עני, אבא עשיר". לשם התחלה, זה ספר מצויין שמסביר את מה שקורה באמת בעולם הכסף.

  3. יש ספר מצויין שקראתי שבין היתר עושה ניתוח לנושא הנ"ל.
    הספר באנגלית ולא תורגם לעברית לצערי.
    אין ספק כי ריבוי של כסף מעבודתך יביא הרב סיפוק וההיפך. אך מי שיתעסק במקצוע רק בשביל הכסף ימצא את עצמו בשלב הוא הוא מחפש "לברוח" למקומות אחרים.
    אדם כ 80% מזמן החיים הבוגרים שלו מבלה בעבודה.
    זה יהיה מצער מאוד שאת ה 80% האלו הוא מבלה במקום שהוא לא אוהב כדי להכניס כסף לבלות ב 20% הנותרים.
    אגב בספר יש גם שיטה מצויינת לבדוק במה כדאי לך לעסוק\ללמוד.

  4. נשמע מעניין, מה השם של הספר?

  5. תודה רבה על המאמר!
    הייתי צריך את זה

  6. אחד המאמרים הטובים שקראתי,אחלה גישה ולדעתי מאוד מתומצת ולעניין.
    קבל סחטיין ענקי 🙂

  7. Igal spasibo. klasnii maamar dal mne tal4ek na vibor togo 4ego ya ho4u u4it. i esho Igal sovetuii svoim u4enikam kto proshol kurs i sprashivaiut soveta o somo sovirshnstvovanii  pust zaidut po4etat tvoi blogi na etom saite. dumaiu im eto pomojet.

  8. מאמר מצוין.
    עזרת לי מאוד וגרמת לי לחשוב מה אני אוכל לעשות בשביל לצמצם לי יותר את הכיוונים בחיים.
    האמת היא שזה ממש לא פשוט לחשוב מה ללמוד באוניברסיטה שלא לדבר על מקצוע…
    יש סיכוי שתפרסם עוד מאמרים בנוגע לקביעת החלטות?

    • היי גלעד,

      שמח שהמאמר עזר לך.
      מתחת לכותרת של המאמר יש תגים "השכלה גבוהה", "קבלת החלטות". אתה מוזמן ללחוץ על כל אחד מהם ולהגיע לפוסטים נוספים שלי בנושאים אלה.

  9. ממש נהניתי, תודה:)

  10. מאמר מצויין! כל הכבוד!!! לא ראיתי כזה הרבה זמן!
    מאוד מאוד חופף לספר של פיטר דרוקר: "נהל את עצמך" (צפו בסדרת הסרטונים למציאת
    מקום עבודה ולימודים שעשיתי עליו ביוטיוב! 🙂 http://bit.ly/1iyk8Y2)
    דבר אחד פיצפון חסר – הקבלה. להיות מודעים ליופי שבדרך עצמה ולהיות גמישים לשינוי.
    לא קל ואני מדבר גם על זה בסדרה. 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *